Czerwona soczewica z komosą ryżową i warzywami | Mój Mentalny Ogród

Składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy (całe ziarna - nie połówki)
  • ¼ szklanki komosy ryżowej białej lub mix kolorów
  • masło klarowane / oliwa / olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir - wielkości 1 ząbka czosnku
  • 1 cukinia
  • ½ słoika fasolki szparagowej
  • 1 pomidor / ¼ pomidorów z puszki
I grupa
  • ⅓ łyżeczki asafetydy (można pominąć) (opcjonalnie)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • ¾ łyżeczki kuminu
  • ¾ łyżeczki kolendry
II grupa
  • 1 łyżeczka kurkumy
III grupa
  • 0,5 łyżeczki curry
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki garam masala
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. Soczewicę i komosę obficie przepłucz na sicie.
  3. Jeśli masz czas - wrzuć do miski i zalej wodą na przynajmniej 30 min.
  4. Niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy podgrzej w dużym garnku.
  5. Na rozgrzany tłuszcz dodaj przyprawy z I grupy
  6. Podsmaż około 30 sekund i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobniony czosnek i imbir. Smaż tyle, by cebulka lekko nabrała koloru.
  7. Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę /startą na tarce i dodaj sól. Jeśli jest taka potrzeba - dolej wodę do dania.

  8. Odcedź soczewicę i komosę opłucz raz jeszcze. Dodaj do garnka z warzywami.
  9. Zalej wodą, dodaj kurkumę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa i strączki zrobią się miękkie - około 20 min.
  10. Dodaj krojone pomidory z puszki / pokrojonego pomidora, fasolkę szparagową, przyprawy z III grupy i podgotuj jeszcze 5 min.
  11. Gotowe! Smacznego :)