Gotowanie cicierzycy | Mój Mentalny Ogród
Gotowanie cicierzycy

Gotowanie cicierzycy

Zastanawiasz się jak ugotować miękką, delikatną ciecierzycę? Tu znajdziesz szczegółowy opis.

Dieta:
wegańska, wegetariańska
Rodzaj posiłku:
dania główne
Poziom trudności:
łatwy
Drukuj przepis

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę przepłucz na sicie
  2. Namocz 8h w dużej ilości wody (przynajmniej 2x tyle wody co strączków)
  3. Do wody dodaj 0,5 łyżeczki sody (staraj się nie namaczać strączków powyżej 12h - wówczas strączki zaczynają fermentować i stają się trudniejsze do strawienia i wzdęciotwórcze).

  4. Po 8h przepłucz ciecierzycę na sicie. Pozostaw ją na chwilę, by pozbyć się nadmiaru wody.

  5. W tym czasie przygotuj duży, suchy garnek. Rozgrzej go i wsyp do niego ciecierzycę.
  6. Dodaj pół łyżeczki sody.
  7. Praż na sucho około 2 minut.
  8. 5 min. przed końcem gotowania solę ciecierzycę.
  9. Gotuj ok. 40 min (lub dłużej, do miękkości). Dobrze ugotowana ciecierzyca to taka, która rozciera się miedzy palcami jak masełko.

  10. Smacznego!