Jak sami widzicie – w Ajurwedzie dużo tematów obraca się wokół ciepła. Ciepła woda, ciepły masaż, ciepłe posiłki – cały czas dążymy do wewnętrznego ciepła. :)
Jeśli do tej pory Twoim jedynym ciepłym posiłkiem jest obiad, to zachęcam Cię do zmiany. Spokojnej, powolnej zmiany. Wprowadź kolejny ciepły posiłek do swojego menu, niech to będzie najlepiej śniadanie. Najlepiej by było, gdyby większość posiłków taka właśnie była.
Dlaczego warto jeść ciepłe posiłki?
Zimne jedzenie powoduje zmniejszenie przepływu krwi i limfy, spowolnienie wchłaniania i trawienia. Natomiast ciepły posiłek pobudza metabolizm, podtrzymuje ogień trawienny i rozgrzewa nas od środka. Naukowcy potwierdzili, że ciepły posiłek jest bardziej sycący.
W zależności od doszy (konstytucji organizmu) zalecane mogą być konkretne termiki posiłków, jednak na ten moment skupmy się na ciepłym jedzeniu. Ciepłym – nie gorącym.
Wyeliminuj ze swojej diety schłodzone posiłki, które zjadasz bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki. Staraj się je spożywać przynajmniej w temperaturze pokojowej.
Zamiast spowalniać ogień trawienny zimnym napojem z kostkami lodu podtrzymaj go jedząc np. ciepłą zupę. Organizm Ci podziękuje. :)