Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka suchej fasoli do namoczenia (ja użyłam adzuki) lub 1-2 fasolki z puszki
  • 1 cukinia
  • 4 pieczarki / boczniaki
  • 2 puszki pomidorów – lub świeże o podobnej objętości
  • 1 mała kukurydza
  • 1 łyżka masła klarowanego, lub innego oleju nadającego się do smażenia
Przyprawy
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 zioła angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chilli
  • sól
  • pieprz
Zioła
  • natka pietruszki / kolendra

Sposób przygotowania

Przygotowanie fasoli
  1. Jeśli używasz suchej fasoli – namocz ją na noc, dzień przed gotowaniem dania. Zalej ją wodą i dodaj pół łyżeczki sody.
  2. Następnego dnia odcedź na sitku i przepłukaj fasolkę.
  3. Do suchego garnka o grubym dnie wrzuć odcedzoną fasolkę i dodaj pół łyżeczki sody. Smaż na sucho około 2-3 minut. Następnie zalej wodą i gotuj aż fasolka będzie miękka. Odpowiednia miękkość to taka, gdy rozcierając fasolkę między palcami, ma ona konsystencję masła.
  4. Do gotowania możesz dodać kilka glonów – dzięki nim fasolka będzie lżej strawna.
  5. Po ugotowaniu odcedź na sicie.
Przygotowanie dania
  1. Na patelni / woku / garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Ustaw średni ogień.
  2. Dodaj przyprawy z pierwszej grupy (kumin, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe, asafetydę i kozieradkę). Podsmaż około 2 minut – aż kumin zacznie „tańczyć”.
  3. Dzięki temu przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Dodaj drobno pokrojone cebulę i ząbki czosnku. Smaż około 3 minut.
  5. Dodaj pokrojone warzywa oraz 2 puszki pomidorów. Kukurydzę zostaw na później.
  6. Dodaj przyprawy: tymianek i oregano. Gotuj na wolnym ogniu około 50 minut.
  7. Dodaj kukurydzę, fasolkę, dopraw do smaku: papryką słodką, ostrą, chilli, solą i pieprzem. Posyp ulubionymi ziołami – pietruszką lub kolendrą.

  8. Podawaj z ryżem, albo w formie farszu do naleśników. Często podaje się Chilli con carne z odrobiną śmietany w formie dipu.
  9. Smacznego!