
Wegańskie Chilli con carne czyli Chilli sin carne
Składniki:
cebula, czosnek, marchew, papryka, seler naciowy, fasola, cukinia, pieczarki, boczniaki, pomidory, kukurydza, masła, kumin, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, asafetyda, kozieradka, tymianek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chilli, sól, pieprz, natka pietruszki, kolendraDieta:
wegańska, wegetariańskaRodzaj posiłku:
dania głównePoziom trudności:
średniSkładniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka suchej fasoli do namoczenia (ja użyłam adzuki) lub 1-2 fasolki z puszki
- 1 cukinia
- 4 pieczarki / boczniaki
- 2 puszki pomidorów – lub świeże o podobnej objętości
- 1 mała kukurydza
- 1 łyżka masła klarowanego, lub innego oleju nadającego się do smażenia
Przyprawy
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 zioła angielskie
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- papryka słodka
- papryka ostra
- chilli
- sól
- pieprz
Zioła
- natka pietruszki / kolendra
Sposób przygotowania
Przygotowanie fasoli
- Jeśli używasz suchej fasoli – namocz ją na noc, dzień przed gotowaniem dania. Zalej ją wodą i dodaj pół łyżeczki sody.
- Następnego dnia odcedź na sitku i przepłukaj fasolkę.
- Do suchego garnka o grubym dnie wrzuć odcedzoną fasolkę i dodaj pół łyżeczki sody. Smaż na sucho około 2-3 minut. Następnie zalej wodą i gotuj aż fasolka będzie miękka. Odpowiednia miękkość to taka, gdy rozcierając fasolkę między palcami, ma ona konsystencję masła.
- Do gotowania możesz dodać kilka glonów – dzięki nim fasolka będzie lżej strawna.
- Po ugotowaniu odcedź na sicie.
Przygotowanie dania
- Na patelni / woku / garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Ustaw średni ogień.
- Dodaj przyprawy z pierwszej grupy (kumin, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe, asafetydę i kozieradkę). Podsmaż około 2 minut – aż kumin zacznie „tańczyć”.
- Dzięki temu przyprawy uwolnią swój aromat.
- Dodaj drobno pokrojone cebulę i ząbki czosnku. Smaż około 3 minut.
- Dodaj pokrojone warzywa oraz 2 puszki pomidorów. Kukurydzę zostaw na później.
- Dodaj przyprawy: tymianek i oregano. Gotuj na wolnym ogniu około 50 minut.
-
Dodaj kukurydzę, fasolkę, dopraw do smaku: papryką słodką, ostrą, chilli, solą i pieprzem. Posyp ulubionymi ziołami – pietruszką lub kolendrą.
- Podawaj z ryżem, albo w formie farszu do naleśników. Często podaje się Chilli con carne z odrobiną śmietany w formie dipu.
- Smacznego!