Czerwona soczewica z komosą ryżową i warzywami
Składniki:
czerwona soczewica, komosa ryżowa, masło klarowane, oliwa, olej, cebula, czosnek, imbir, cukinia, fasolka szparagowa, pomidor, pomidory z puszki, łyżeczki asafetyda, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, kumin, kolendra, 1 łyżeczka kurkumy, 0,5 łyżeczki curry, ¾ łyżeczki słodkiej papryki, ⅓ łyżeczki garam masala, sólDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, śniadania, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
-
¾ szklanki czerwonej soczewicy (całe ziarna - nie połówki)
-
¼ szklanki komosy ryżowej białej lub mix kolorów
-
masło klarowane / oliwa / olej
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
imbir - wielkości 1 ząbka czosnku
-
1 cukinia
-
½ słoika fasolki szparagowej
-
1 pomidor / ¼ pomidorów z puszki
I grupa
-
⅓ łyżeczki asafetydy (można pominąć) (opcjonalnie)
-
2 ziela angielskie
-
2 liście laurowe
-
2 goździki
-
¾ łyżeczki kuminu
-
¾ łyżeczki kolendry
II grupa
-
1 łyżeczka kurkumy
III grupa
-
0,5 łyżeczki curry
-
¾ łyżeczki słodkiej papryki
-
⅓ łyżeczki garam masala
-
sól
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
-
Soczewicę i komosę obficie przepłucz na sicie.
-
Jeśli masz czas - wrzuć do miski i zalej wodą na przynajmniej 30 min.
-
Niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy podgrzej w dużym garnku.
-
Na rozgrzany tłuszcz dodaj przyprawy z I grupy
-
Podsmaż około 30 sekund i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobniony czosnek i imbir. Smaż tyle, by cebulka lekko nabrała koloru.
-
Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę /startą na tarce i dodaj sól. Jeśli jest taka potrzeba - dolej wodę do dania.
-
Odcedź soczewicę i komosę opłucz raz jeszcze. Dodaj do garnka z warzywami.
-
Zalej wodą, dodaj kurkumę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa i strączki zrobią się miękkie - około 20 min.
-
Dodaj krojone pomidory z puszki / pokrojonego pomidora, fasolkę szparagową, przyprawy z III grupy i podgotuj jeszcze 5 min.
-
Gotowe! Smacznego :)