
Czerwona soczewica z komosą ryżową i warzywami
Składniki:
czerwona soczewica, komosa ryżowa, masło klarowane, oliwa, olej, cebula, czosnek, imbir, cukinia, fasolka szparagowa, pomidor, pomidory z puszki, łyżeczki asafetyda, ziele angielskie, liść laurowy, goździki, kumin, kolendra, 1 łyżeczka kurkumy, 0,5 łyżeczki curry, ¾ łyżeczki słodkiej papryki, ⅓ łyżeczki garam masala, sólDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, śniadania, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy (całe ziarna - nie połówki)
- ¼ szklanki komosy ryżowej białej lub mix kolorów
- masło klarowane / oliwa / olej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir - wielkości 1 ząbka czosnku
- 1 cukinia
- ½ słoika fasolki szparagowej
- 1 pomidor / ¼ pomidorów z puszki
I grupa
- ⅓ łyżeczki asafetydy (można pominąć) (opcjonalnie)
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- ¾ łyżeczki kuminu
- ¾ łyżeczki kolendry
II grupa
- 1 łyżeczka kurkumy
III grupa
- 0,5 łyżeczki curry
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki garam masala
- sól
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- Soczewicę i komosę obficie przepłucz na sicie.
- Jeśli masz czas - wrzuć do miski i zalej wodą na przynajmniej 30 min.
- Niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy podgrzej w dużym garnku.
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj przyprawy z I grupy
- Podsmaż około 30 sekund i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozdrobniony czosnek i imbir. Smaż tyle, by cebulka lekko nabrała koloru.
-
Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę /startą na tarce i dodaj sól. Jeśli jest taka potrzeba - dolej wodę do dania.
- Odcedź soczewicę i komosę opłucz raz jeszcze. Dodaj do garnka z warzywami.
- Zalej wodą, dodaj kurkumę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa i strączki zrobią się miękkie - około 20 min.
- Dodaj krojone pomidory z puszki / pokrojonego pomidora, fasolkę szparagową, przyprawy z III grupy i podgotuj jeszcze 5 min.
- Gotowe! Smacznego :)