Dal warzywny z czarną soczewicą | Mój Mentalny Ogród

Składniki:

I grupa
  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
II grupa
  • ½ łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu w ziarnach (lub 1,5 łyżeczki mielonego)
  • ½ łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 goździk
  • Masło klarowane lub inny olej do smażenia
III grupa
  • ½ łyżeczka curry
  • 1,5 cm imbiru
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1,5 małej cukinii lub 1 średnia
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek mleczka kokosowego
  • szczypta cukru trzcinowego / zwykłego / jaggary

Sposób przygotowania

  1. Wypłucz i namocz soczewicę – min. 1h, ja często ją zostawiam dłużej, nawet na całą noc.
  2. Odcedź i wypłucz soczewicę. Dolej wody i gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości – około 40 min. Później ją odcedź.
  3. Przygotuj wszystkie przyprawy z 2 grupy (asafetyda, kozieradka...) w małej miseczce. Rozdrobnij na małe kawałki cebulkę i czosnek. Przygotuj imbir – możesz go zetrzeć na tarce. Jeśli masz chęć, dodaj także seler naciowy – pokrój go w drobną kostkę (inaczej się nie dosmaży ;) ).
  4. Rozpuść i rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy z miseczki.
  5. Smaż kilkanaście sekund, aż przyprawy zaczną lekko skwierczeć i wydawać aromat
  6. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa: czosnek, cebulkę, imbir oraz seler. Przesmaż kilka minut, aż cebula nabierze koloru. Dodaj do nich curry.
  7. W międzyczasie pokrój cukinię w drobną kostkę i wrzuć na patelnię do pozostałych warzyw. Podsmaż kilka minut - by cukinia lekko zmiękła.
  8. Dodaj 2 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, cukier oraz garść kolendry / pietruszki.
  9. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną - około 30 min.
  10. Do potrawy dodaj czarną soczewicę, mleczko kokosowe (możesz dodać go więcej, jeśli wolisz bardziej kremowe potrawy). Dopraw do smaku: solą, pieprzem lub innymi przyprawami, np. czerwoną papryką lub chilli).
  11. Podawaj posypane świeżą kolendrą.
  12. Smacznego!