
Dal warzywny z czarną soczewicą
Składniki:
czarna soczewica, ziele angielskie, liść laurowy, sól, asafetyda, kozieradka, kolendra, kumin, czarna gorczyca, goździki, masło, curry, imbir, cebula, czosnek, cukinia, seler naciowy, krojone pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, cukierDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania głównePoziom trudności:
średniSkładniki:
I grupa
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
II grupa
- ½ łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka kozieradki
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki kuminu w ziarnach (lub 1,5 łyżeczki mielonego)
- ½ łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 goździk
- Masło klarowane lub inny olej do smażenia
III grupa
- ½ łyżeczka curry
- 1,5 cm imbiru
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 małej cukinii lub 1 średnia
- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek mleczka kokosowego
- szczypta cukru trzcinowego / zwykłego / jaggary
Sposób przygotowania
- Wypłucz i namocz soczewicę – min. 1h, ja często ją zostawiam dłużej, nawet na całą noc.
- Odcedź i wypłucz soczewicę. Dolej wody i gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości – około 40 min. Później ją odcedź.
- Przygotuj wszystkie przyprawy z 2 grupy (asafetyda, kozieradka...) w małej miseczce. Rozdrobnij na małe kawałki cebulkę i czosnek. Przygotuj imbir – możesz go zetrzeć na tarce. Jeśli masz chęć, dodaj także seler naciowy – pokrój go w drobną kostkę (inaczej się nie dosmaży ;) ).
- Rozpuść i rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy z miseczki.
- Smaż kilkanaście sekund, aż przyprawy zaczną lekko skwierczeć i wydawać aromat
- Dodaj przygotowane wcześniej warzywa: czosnek, cebulkę, imbir oraz seler. Przesmaż kilka minut, aż cebula nabierze koloru. Dodaj do nich curry.
- W międzyczasie pokrój cukinię w drobną kostkę i wrzuć na patelnię do pozostałych warzyw. Podsmaż kilka minut - by cukinia lekko zmiękła.
- Dodaj 2 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, cukier oraz garść kolendry / pietruszki.
- Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną - około 30 min.
- Do potrawy dodaj czarną soczewicę, mleczko kokosowe (możesz dodać go więcej, jeśli wolisz bardziej kremowe potrawy). Dopraw do smaku: solą, pieprzem lub innymi przyprawami, np. czerwoną papryką lub chilli).
- Podawaj posypane świeżą kolendrą.
- Smacznego!