Dal warzywny z czarną soczewicą
Składniki:
czarna soczewica, ziele angielskie, liść laurowy, sól, asafetyda, kozieradka, kolendra, kumin, czarna gorczyca, goździki, masło, curry, imbir, cebula, czosnek, cukinia, seler naciowy, krojone pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, cukierDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania głównePoziom trudności:
średniSkładniki:
I grupa
-
1 szklanka czarnej soczewicy
-
1 ziele angielskie
-
1 liść laurowy
-
sól
II grupa
-
½ łyżeczki asafetydy
-
1 łyżeczka kozieradki
-
½ łyżeczki ziaren kolendry
-
2 łyżeczki kuminu w ziarnach (lub 1,5 łyżeczki mielonego)
-
½ łyżeczka czarnej gorczycy
-
1 goździk
-
Masło klarowane lub inny olej do smażenia
III grupa
-
½ łyżeczka curry
-
1,5 cm imbiru
-
2 cebule
-
2 duże ząbki czosnku
-
1,5 małej cukinii lub 1 średnia
-
2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
-
2 puszki krojonych pomidorów
-
7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
-
6 łyżek mleczka kokosowego
-
szczypta cukru trzcinowego / zwykłego / jaggary
Sposób przygotowania
-
Wypłucz i namocz soczewicę – min. 1h, ja często ją zostawiam dłużej, nawet na całą noc.
-
Odcedź i wypłucz soczewicę. Dolej wody i gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości – około 40 min. Później ją odcedź.
-
Przygotuj wszystkie przyprawy z 2 grupy (asafetyda, kozieradka...) w małej miseczce. Rozdrobnij na małe kawałki cebulkę i czosnek. Przygotuj imbir – możesz go zetrzeć na tarce. Jeśli masz chęć, dodaj także seler naciowy – pokrój go w drobną kostkę (inaczej się nie dosmaży ;) ).
-
Rozpuść i rozgrzej masło na patelni i dodaj wszystkie przyprawy z miseczki.
-
Smaż kilkanaście sekund, aż przyprawy zaczną lekko skwierczeć i wydawać aromat
-
Dodaj przygotowane wcześniej warzywa: czosnek, cebulkę, imbir oraz seler. Przesmaż kilka minut, aż cebula nabierze koloru. Dodaj do nich curry.
-
W międzyczasie pokrój cukinię w drobną kostkę i wrzuć na patelnię do pozostałych warzyw. Podsmaż kilka minut - by cukinia lekko zmiękła.
-
Dodaj 2 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, cukier oraz garść kolendry / pietruszki.
-
Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną - około 30 min.
-
Do potrawy dodaj czarną soczewicę, mleczko kokosowe (możesz dodać go więcej, jeśli wolisz bardziej kremowe potrawy). Dopraw do smaku: solą, pieprzem lub innymi przyprawami, np. czerwoną papryką lub chilli).
-
Podawaj posypane świeżą kolendrą.
-
Smacznego!