Gotowanie cicierzycy
Zastanawiasz się jak ugotować miękką, delikatną ciecierzycę? Tu znajdziesz szczegółowy opis.
Dieta:
wegańska, wegetariańskaRodzaj posiłku:
dania głównePoziom trudności:
łatwySposób przygotowania
-
Ciecierzycę przepłucz na sicie
-
Namocz 8h w dużej ilości wody (przynajmniej 2x tyle wody co strączków)
-
Do wody dodaj 0,5 łyżeczki sody (staraj się nie namaczać strączków powyżej 12h - wówczas strączki zaczynają fermentować i stają się trudniejsze do strawienia i wzdęciotwórcze).
-
Po 8h przepłucz ciecierzycę na sicie. Pozostaw ją na chwilę, by pozbyć się nadmiaru wody.
-
W tym czasie przygotuj duży, suchy garnek. Rozgrzej go i wsyp do niego ciecierzycę.
-
Dodaj pół łyżeczki sody.
-
Praż na sucho około 2 minut.
-
5 min. przed końcem gotowania solę ciecierzycę.
-
Gotuj ok. 40 min (lub dłużej, do miękkości). Dobrze ugotowana ciecierzyca to taka, która rozciera się miedzy palcami jak masełko.
-
Smacznego!