Kitcheri

Kitcheri

Dziś przepis na jedno z najlżejszych, pełnowartościowych dań. Kitcheri, bo o nim mowa jest idealnym daniem na czas oczyszczania oraz problemów z układem pokarmowym. Dzięki bardzo drobnej fasolce danie jest łatwe do strawienia. W Indiach potrawa ta jest często podawana w szpitalach dla osłabionych pacjentów. W Ajurwedzie, podczas oczyszczania, jesz to danie dzień w dzień. Nie martw się jednak, że będzie niesmaczne! Ma swoich wiernych fanów, którzy regularnie powtarzają to danie na co dzień. Szybko się je przygotowuje i robi się w jednym garnku. ☺

To jest moja wersja, na czas oczyszczania, detoksów czy jednodniowej monodiety. Kitcheri przygotowałam z dodatkiem cukinii, by nieco obniżyć IG potrawy. Możesz przygotować danie bez żadnych warzyw, bądź je wymienić. Pamiętaj, w czasie oczyszczania unika się m.in: czosnku, cebuli, pomidorów, bakłażana oraz warzyw wzdymających.

Dieta:
wegańska, wegetariańska
Rodzaj posiłku:
śniadania, dania główne, kolacje
Poziom trudności:
łatwy
Drukuj przepis

Składniki:

I grupa
  • 0,5 szklanki ryżu basmati
  • 0,5 szklanki mung dal chilka (ewentualnie mung dal)
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego lub inny olej nadający się do smażenia
II grupa
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • ¾ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • ¾ łyżeczki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kolendra (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Ryż oraz mung dal chilka przepłukaj i namocz przynajmniej przez godzinę.
  2. (Często zalewam na noc wodą i rano gotuję kitcheri).
  3. Przepłukaj ryż i mung dal, odcedź.
  4. W małej miseczce przygotuj przyprawy.
  5. Pokrój cukinię na mniejsze kawałki.
  6. Rozpuść masło klarowane w garnku o grubym dnie.
  7. Przyprawy z pierwszej grupy (bez kurkumy) wrzuć na rozgrzane masło. Pozwól, by puściły aromat i zaczęły delikatnie skwierczeć i strzelać. (ok 1 min.)
  8. Dodaj odcedzony ryż z fasolką, cukinię.
  9. Dodaj kurkumę i przesmaż chwilkę.
  10. Całość zalej wodą i gotuj do miękkości. (około 30 min)
  11. Danie możesz spożywać w formie: ryż z fasolką lub bardziej rozwodnione, w formie zupy.
  12. Smacznego!