Kitcheri
Dziś przepis na jedno z najlżejszych, pełnowartościowych dań. Kitcheri, bo o nim mowa jest idealnym daniem na czas oczyszczania oraz problemów z układem pokarmowym. Dzięki bardzo drobnej fasolce danie jest łatwe do strawienia. W Indiach potrawa ta jest często podawana w szpitalach dla osłabionych pacjentów. W Ajurwedzie, podczas oczyszczania, jesz to danie dzień w dzień. Nie martw się jednak, że będzie niesmaczne! Ma swoich wiernych fanów, którzy regularnie powtarzają to danie na co dzień. Szybko się je przygotowuje i robi się w jednym garnku. ☺
To jest moja wersja, na czas oczyszczania, detoksów czy jednodniowej monodiety. Kitcheri przygotowałam z dodatkiem cukinii, by nieco obniżyć IG potrawy. Możesz przygotować danie bez żadnych warzyw, bądź je wymienić. Pamiętaj, w czasie oczyszczania unika się m.in: czosnku, cebuli, pomidorów, bakłażana oraz warzyw wzdymających.
Składniki:
ryż basmati, mung dal chilka, cukinia, masło, kozieradka, asafetyda, kumin (kmin rzymski), gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, kolendraDieta:
wegańska, wegetariańskaRodzaj posiłku:
śniadania, dania główne, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
-
0,5 szklanki ryżu basmati
-
0,5 szklanki mung dal chilka (ewentualnie mung dal)
-
1 cukinia
-
1 łyżka masła klarowanego lub inny olej nadający się do smażenia
-
1 łyżeczka kozieradki
-
0,5 łyżeczki asafetydy
-
¾ łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
-
¾ łyżeczki gorczycy
-
3 liście laurowe
-
2 ziela angielskie
-
kolendra (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
-
Ryż oraz mung dal chilka przepłukaj i namocz przynajmniej przez godzinę.
-
(Często zalewam na noc wodą i rano gotuję kitcheri).
-
Przepłukaj ryż i mung dal, odcedź.
-
W małej miseczce przygotuj przyprawy.
-
Pokrój cukinię na mniejsze kawałki.
-
Rozpuść masło klarowane w garnku o grubym dnie.
-
Przyprawy z pierwszej grupy (bez kurkumy) wrzuć na rozgrzane masło. Pozwól, by puściły aromat i zaczęły delikatnie skwierczeć i strzelać. (ok 1 min.)
-
Dodaj odcedzony ryż z fasolką, cukinię.
-
Dodaj kurkumę i przesmaż chwilkę.
-
Całość zalej wodą i gotuj do miękkości. (około 30 min)
-
Danie możesz spożywać w formie: ryż z fasolką lub bardziej rozwodnione, w formie zupy.
-
Smacznego!