Komosę przepłucz i namocz w garnuszku (minimum 0,5h). Osobno namocz grzyby suszone.
W tym czasie przygotuj warzywa – obierz i pokrój.
Rozgrzej masło na patelni i dodaj przyprawy z pierwszej części(liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, kozieradkę i asafetydę). Smaż ok 1-1,5 minuty.
Dodaj pokrojone warzywa, liść pora. Odcedź też grzyby i dodaj no garnka.
Zalej bulionem / wodą i gotuj ok 10 min.
Komosę przepłucz na sicie i dodaj do zupy.
Gotuj do miękkości komosy i warzyw.
Dopraw do smaku przyprawami z drugiej grupy i dodaj świeże zioła.
Jeśli chcesz dodaj śmietany, jogurtu lub mleczka kokosowego.
Smacznego!
Porady
do zupy możesz dodać inną, ulubioną kaszę
zupa najlepiej smakuje z dużą ilością majeranku i cząbru (ja daję ok 1,5 łyżeczki majeranku i 0,5 łyżeczki cząbru. Nie każdy jednak lubi te przyprawy, więc w przepisie nie podaję konkretnych ilości)