Leczo warzywne z ciecierzycą | Mój Mentalny Ogród

Składniki:

I grupa
  • 3 cebule
  • 3 średnie cukinie
  • bulion warzywny / eko kostka rosołowa
  • olej / masło klarowane
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
II grupa
  • pomidory w puszce / podobna ilość świeżych pomidorów
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • papryka słodka
  • papryka wędzona

Sposób przygotowania

  1. Niewielką ilość oleju/masła rozgrzać w dużym garnku/na dużej patelni
  2. Na rozgrzany tłuszcz dodać ok. 1/4 łyżeczki asafetydy. Podsmażyć ok 15 sekund.
  3. Cebulę pokrojoną w ćwiartki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać sól Podsmażyć, aż lekko się zarumieni.
  4. Cukinię pokroić w plastry lub półplastry. Wrzucić do garnka z cebulą. Chwilkę podsmażyć.
  5. Zalać warzywa bulionem - tak, by bulion sięgał około połowy wysokości warzyw.
  6. Dodać oregano, bazylię i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić aż do momentu, gdy cukinia będzie miękka, lecz nie rozpadająca się. Około 20 min.
  7. Dodać krojone pomidory oraz ciecierzycę. Jeśli cieciorka jest ze słoika - przepłucz ją na sicie.