Leczo warzywne z ciecierzycą
Składniki:
cebula, cukinia, bulion warzywny, eko kostka rosołowa, olej, masło klarowane, sól, oregano, bazylia, pieprz, asafetyda, pomidory, ciecierzyca, papryka słodka, papryka wędzonaDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
I grupa
-
3 cebule
-
3 średnie cukinie
-
bulion warzywny / eko kostka rosołowa
-
olej / masło klarowane
-
sól
-
oregano
-
bazylia
-
pieprz
-
1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
II grupa
-
pomidory w puszce / podobna ilość świeżych pomidorów
-
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
-
papryka słodka
-
papryka wędzona
Sposób przygotowania
-
Niewielką ilość oleju/masła rozgrzać w dużym garnku/na dużej patelni
-
Na rozgrzany tłuszcz dodać ok. 1/4 łyżeczki asafetydy. Podsmażyć ok 15 sekund.
-
Cebulę pokrojoną w ćwiartki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać sól Podsmażyć, aż lekko się zarumieni.
-
Cukinię pokroić w plastry lub półplastry. Wrzucić do garnka z cebulą. Chwilkę podsmażyć.
-
Zalać warzywa bulionem - tak, by bulion sięgał około połowy wysokości warzyw.
-
Dodać oregano, bazylię i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić aż do momentu, gdy cukinia będzie miękka, lecz nie rozpadająca się. Około 20 min.
-
Dodać krojone pomidory oraz ciecierzycę. Jeśli cieciorka jest ze słoika - przepłucz ją na sicie.