
Leczo warzywne z ciecierzycą
Składniki:
cebula, cukinia, bulion warzywny, eko kostka rosołowa, olej, masło klarowane, sól, oregano, bazylia, pieprz, asafetyda, pomidory, ciecierzyca, papryka słodka, papryka wędzonaDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
I grupa
- 3 cebule
- 3 średnie cukinie
- bulion warzywny / eko kostka rosołowa
- olej / masło klarowane
- sól
- oregano
- bazylia
- pieprz
- 1/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
II grupa
- pomidory w puszce / podobna ilość świeżych pomidorów
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
- papryka słodka
- papryka wędzona
Sposób przygotowania
- Niewielką ilość oleju/masła rozgrzać w dużym garnku/na dużej patelni
- Na rozgrzany tłuszcz dodać ok. 1/4 łyżeczki asafetydy. Podsmażyć ok 15 sekund.
- Cebulę pokrojoną w ćwiartki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać sól Podsmażyć, aż lekko się zarumieni.
- Cukinię pokroić w plastry lub półplastry. Wrzucić do garnka z cebulą. Chwilkę podsmażyć.
- Zalać warzywa bulionem - tak, by bulion sięgał około połowy wysokości warzyw.
- Dodać oregano, bazylię i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić aż do momentu, gdy cukinia będzie miękka, lecz nie rozpadająca się. Około 20 min.
- Dodać krojone pomidory oraz ciecierzycę. Jeśli cieciorka jest ze słoika - przepłucz ją na sicie.