Sałatka z ciecierzycą
Składniki:
ciecierzyca, awokado, pomidor, pomidorki koktailowe, roszponka, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, oliwki, pieczarki konserwowe, sałata, cytryna, szczypiorek, pietruszka, suszone oregano, czosnek granulowany, ząbek świeżego czosnkuDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
-
250g ciecierzycy ugotowanej/ze słoiczka
-
1 awokado
-
1 pomidor / pomidorki koktailowe
-
roszponka
-
kilka szt. papryki konserwowej
-
pieczarki marynowane
-
ulubione oliwki
-
pieczarki konserwowe (opcjonalnie)
-
ulubiona sałata (opcjonalnie)
Przyprawy
-
1 łyżka cytryny
-
szczypiorek
-
pietruszka
-
suszone oregano
-
czosnek granulowany / ząbek świeżego czosnku
Sposób przygotowania
-
Ciecierzycę odcedzić z zalewy i przepłukać na sicie. / Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę, zaczekaj aż ostygnie.
-
Pokroić awokado, pomidora/pomidorki koktajlowe.
-
Pokrój kilka szt. papryki konserwowej oraz kilkanaście oliwek.
-
Opcjonalnie możesz dodać ulubioną sałatę lub, jśli lubisz kwaśniejsze sałatki - dodaj także kilkanaście pieczarek marynowanych.
-
Wszystko wrzuć do miski.
-
Dodaj pokrojony szczypiorek i pietruszkę - ilość wedle uznania.
-
Oliwę wymieszaj z cytryną i ulubionymi przyprawami - u mnie oregano i granulowany czosnek.
-
Gotowe! Smacznego :)