
Sałatka z ciecierzycą
Składniki:
ciecierzyca, awokado, pomidor, pomidorki koktailowe, roszponka, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, oliwki, pieczarki konserwowe, sałata, cytryna, szczypiorek, pietruszka, suszone oregano, czosnek granulowany, ząbek świeżego czosnkuDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
- 250g ciecierzycy ugotowanej/ze słoiczka
- 1 awokado
- 1 pomidor / pomidorki koktailowe
- roszponka
- kilka szt. papryki konserwowej
- pieczarki marynowane
- ulubione oliwki
- pieczarki konserwowe (opcjonalnie)
- ulubiona sałata (opcjonalnie)
Przyprawy
- 1 łyżka cytryny
- szczypiorek
- pietruszka
- suszone oregano
- czosnek granulowany / ząbek świeżego czosnku
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę odcedzić z zalewy i przepłukać na sicie. / Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę, zaczekaj aż ostygnie.
- Pokroić awokado, pomidora/pomidorki koktajlowe.
- Pokrój kilka szt. papryki konserwowej oraz kilkanaście oliwek.
- Opcjonalnie możesz dodać ulubioną sałatę lub, jśli lubisz kwaśniejsze sałatki - dodaj także kilkanaście pieczarek marynowanych.
- Wszystko wrzuć do miski.
- Dodaj pokrojony szczypiorek i pietruszkę - ilość wedle uznania.
- Oliwę wymieszaj z cytryną i ulubionymi przyprawami - u mnie oregano i granulowany czosnek.
- Gotowe! Smacznego :)