Wege pasta jak z makreli
Każda osoba, która pierwszy raz spróbuje tą pastę będzie myślała, że je prawdziwą pastę rybną.
Sama jedząc ją pierwszy raz (byłam poczęstowana) myślałam, że przez pomyłkę podano mi mięsną pastę. Pasta z tofu jest jednak zdecydowanie lżejsza do strawienia. Spróbujcie sami. Przepis ten powstał, by zimitować moją pastę rybną z dzieciństwa. Podczas wegańskiej diety, kiedy mam ochotę na intensywne smaki – sięgam właśnie po nią.
Składniki:
wędzone tofu, prasowane glony morskie nori, majonez, olej, koncentrat pomidorowy, ogórek kiszony, sól, pieprzDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
pasty i hummusy, śniadania, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
-
1 kostka wędzonego tofu
-
1 arkusz prasowanych glonów morskich nori
-
1 kopiasta łyżka majonezu (może być wegański) / 1 łyżka oleju, np. słonecznikowego lub lnianego
-
koncentrat pomidorowy
-
1 duży ogórek kiszony
-
sól
-
pieprz
Sposób przygotowania
-
Odcedź tofu, rozdrobnij na mniejsze kawałki, wrzuć do miski.
-
Arkusz prasowanych glonów podrzyj lub pokrój na małe kawałki, dodaj do tofu.
-
Dodaj majonez, ketchup/koncentrat pomidorowy, przyprawy.
-
Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Dodaj drobno pokrojony ogórek kiszony.
-
Wymieszaj łyżką.
-
Jeśli lubisz dodaj świeże zioła. Możesz dodać także cebulkę.
-
Smacznego!