Wege pasta z makreli

Wege pasta jak z makreli

Każda osoba, która pierwszy raz spróbuje tą pastę będzie myślała, że je prawdziwą pastę rybną.

Sama jedząc ją pierwszy raz (byłam poczęstowana) myślałam, że przez pomyłkę podano mi mięsną pastę. Pasta z tofu jest jednak zdecydowanie lżejsza do strawienia. Spróbujcie sami. Przepis ten powstał, by zimitować moją pastę rybną z dzieciństwa. Podczas wegańskiej diety, kiedy mam ochotę na intensywne smaki – sięgam właśnie po nią.

Dieta:
wegańska, wegetariańska, low IG
Rodzaj posiłku:
pasty i hummusy, śniadania, kolacje
Poziom trudności:
łatwy
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 arkusz prasowanych glonów morskich nori
  • 1 kopiasta łyżka majonezu (może być wegański) / 1 łyżka oleju, np. słonecznikowego lub lnianego
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 duży ogórek kiszony
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Odcedź tofu, rozdrobnij na mniejsze kawałki, wrzuć do miski.
  2. Arkusz prasowanych glonów podrzyj lub pokrój na małe kawałki, dodaj do tofu.
  3. Dodaj majonez, ketchup/koncentrat pomidorowy, przyprawy.
  4. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Dodaj drobno pokrojony ogórek kiszony.
  6. Wymieszaj łyżką.
  7. Jeśli lubisz dodaj świeże zioła. Możesz dodać także cebulkę.
  8. Smacznego!