Zapiekany kalafior
Składniki:
kalafior, oliwa z oliwek, syrop z agawy, czosnek granulowany, słodka papryka, kurkuma, kumin, kolendra, sól, pieprzDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, śniadania, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
-
1 kalafior
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka syropu z agawy
Przyprawy
-
½ łyżeczki czosnku granulowanego
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka kurkumy
-
¾ łyżeczki kuminu w ziarnach
-
¾ łyżeczki kolendry w ziarnach
-
3/4 łyżeczki soli
-
pieprz
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
-
Kalafior pokrój na różyczki i wrzuć do garnka lub miski.
-
Przyprawy w ziarnach rozdrobnij w moździerzu.
-
Wrzuć wszystkie przyprawy do małej miseczki.
-
Wlej oliwę do szklanki, dodaj syrop z agawy oraz przyprawy. Wymieszaj.
-
Polej kalafiora sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać wodę: 1-2 łyżki.
-
Dokładnie wymieszaj kalafiora z przyprawami.
-
Zapiekaj na papierze do pieczenia około 30 min.
-
Smacznego!