
Zapiekany kalafior
Składniki:
kalafior, oliwa z oliwek, syrop z agawy, czosnek granulowany, słodka papryka, kurkuma, kumin, kolendra, sól, pieprzDieta:
wegańska, wegetariańska, low IGRodzaj posiłku:
dania główne, śniadania, kolacjePoziom trudności:
łatwySkładniki:
- 1 kalafior
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Przyprawy
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ¾ łyżeczki kuminu w ziarnach
- ¾ łyżeczki kolendry w ziarnach
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
Sposób przygotowania

- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
- Kalafior pokrój na różyczki i wrzuć do garnka lub miski.
- Przyprawy w ziarnach rozdrobnij w moździerzu.
- Wrzuć wszystkie przyprawy do małej miseczki.
- Wlej oliwę do szklanki, dodaj syrop z agawy oraz przyprawy. Wymieszaj.
- Polej kalafiora sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać wodę: 1-2 łyżki.
- Dokładnie wymieszaj kalafiora z przyprawami.
- Zapiekaj na papierze do pieczenia około 30 min.
- Smacznego!